Mijn eerste seksuele ervaring had ik toen ik nog een kind was. In de jaren dat ik misbruikt werd, werd ik gemanipuleerd om dingen te doen die ik niet wilde.

Ik heb lange tijd een verknipte kijk op seks gehad. Ik manipuleerde mannen om ze in bed te krijgen. Ik daagde ze uit, zowel met woorden als met lichaamstaal. En hoewel ik er niet van genoot, wel ik ging tot het uiterste om ze te krijgen waar ik dacht dat ik ze hebben wilde. Het was een machtsspel. Een spel om aan mezelf te bewijzen dat ik de leiding had. Feit was alleen wel dat ik, noch degene die ik manipuleerde, er gelukkig van werd.

Wat ik zojuist verteld heb behoort tot negatieve manipulatie. Maar er bestaat ook zoiets als positieve manipulatie. Dat klinkt misschien nog steeds negatief omdat we geneigd zijn om het woord ‘manipulatie’ als negatief te bestempelen. Toch kan manipulatie ook op positieve wijze worden ingezet. In zo’n geval dient manipulatie om anderen te beïnvloeden en aan te zetten tot iets waarvan ze juist beter worden. Een voorbeeld van positieve manipulatie is wat ik nu doe. Ik probeer jou met deze blog zover te krijgen om mijn boek te bestellen. En waarom wil ik dat graag? Niet omdat ik er zelf beter van wordt, want de totale winst van mijn boek doneer ik aan een goed doel gerelateerd aan mijn levensverhaal. Schiet ikzelf dus niet zoveel mee op. Waarom dan wel? Nou, ik weet namelijk dat jij herkenning zult vinden en persoonlijk geraakt zal worden door mijn verhaal. Op welk vlak weet ik niet omdat ik je niet ken, maar dat er een thema aan bod komt in mijn boek dat jou zal aanzetten om na te denken over hoe jij daar zelf mee omgaat, daar ben ik van overtuigd.

Dus begrijp je? Als manipulatie wordt ingezet om hoger bewustzijn te bereiken en daarmee dus ook maatschappelijke vooruitgang te boeken, dan is het positieve manipulatie.

In mijn boek ‘Dit is mijn leven’ vertel ik op openhartige wijze over de jaren dat ik misbruikt werd en over mijn eigen manipulatiepraktijken die daar een gevolg van waren. Heb je interesse om mijn verhaal te lezen? Je kunt mijn boek bestellen door hier te klikken of via de button hieronder.

Boeken

Waargebeurd Rotterdams verhaal over seksueel misbruik en de gevolgen die het op mijn leven heeft gehad.

‘Dit is mijn leven’ is een verzameling van levenservaringen en verhalen, geschreven in een combinatie van poëzie en proza.

Bekijk autobiografie

De totale winst van elk boek dat verkocht wordt komt ten goede aan de non-profitorganisatie Dance4Life om zo veel mogelijk jongeren te voorzien van goede seksuele voorlichting.