Eind 2018 begon ik met het schrijven van mijn eerste dichtbundel. Het thema? Mijn persoonlijke verhaal over seksueel misbruik en de impact die het op mijn leven heeft gehad. Het idee om een boek te schrijven leefde al langer bij me, de juiste timing ontbrak er alleen aan. Maar toen er tijdens een vakantie in Canada verschillende misbruik gerelateerde situaties mijn pad kruisten was dat opmerkelijk te noemen. De voorvallen lieten mij niet los en een paar dagen na de vakantie viel het kwartje: het moment was aangebroken om mijn eigen verhaal op papier te gaan zetten.

Eén van de voorvallen was toen Marco mij in een boekhandel in Toronto een dichtbundel aanreikte met de woorden ‘dit is iets voor jou’. De naam van de auteur zei me niets maar toen ik begon te bladeren wist ik direct wat ik in handen had. Het was een dichtbundel over seksueel misbruik. Geschreven door Rupi Kaur. De gedichten die ik las raakten me diep. Deze dichtbundel moest en zou ik kopen om het later in alle rust te kunnen lezen. Er bleek nog een tweede dichtbundel te zijn. Ik kocht ze allebei.

Eenmaal thuis begon ik met lezen. Ik zat gelijk helemaal in het verhaal, zoveel herkenning. Al snel had ik geen enkel besef meer van tijd. Gedurende de avond en nacht las ik. Staarde ik voor me uit. Huilde ik. Als in een trance opende ik mijn laptop en begon met het uitschrijven van mijn eigen verhaal. Ook de volgende dag schreef ik aan één stuk door. Totdat er aan het einde van de dag een eerste concept lag.

In de maanden die volgden liet ik het concept rustig op me inwerken. Zo nu en dan las ik het concept opnieuw door en schaafde ik eraan. Tegelijkertijd was ik bezig met het vormgeven van deze website waar ook de nodige tijd en energie in ging zitten. De dichtbundel liet ik even rusten met het vertrouwen dat het zich vanzelf wel weer zou aandienen op het juiste moment.

Inmiddels is mijn website live. Yes! En daarmee is nu ook weer de tijd gekomen om me in alle rust verder te buigen over de dichtbundel. Wordt vervolgd..

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van de vorderingen van de dichtbundel? Op Facebook en Instagram post ik regelmatig een status update!

X Yvonne